Annons:
Etikettallmänt
Läst 18228 ggr
Maja
9/4/09, 1:53 AM

Spanska ridskolan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den spanska ridskolan ligger märkligt nog inte i Spanien, utan i den österrikiska huvudstaden Wien. Namnet kommer istället från den hästras som används, nämligen den spanska lipizzanerhästen.

Historia

Den ridskola som finns idag grundades år 1729, men man har ändå funnit tecken som tyder på att verksamheten har anor ända från år 1572 då adelsmän valde att utbilda sig inom den klassiska ridkonsten. Året 1580 grundades stuteriet Piber där man började avla fram de hästar som skulle användas i ridskolan.

Samma år som ridskolan grundades “officiellt” (det vill säga år 1729) så påbörjade man byggandet av Vinterridskolan. Bygget tog sex år och blev en magnifik anläggning som kom att tillhöra Hofburgpalatset. När det stod klart så hade det börjat dyka upp allt fler högutbildade ridakademiker runt om i Europa som började konkurrera med österrikarna. Däremot så kom bakslaget för ridakademikerna vid år 1918 i samband med att den spanska ridskolan var den enda som överlevde Tysklands och det ungersk-österrikiska sammanbrottet.

Under det andra världskriget klarade sig ridskolan från kriget helt och hållet då det fick bli en fristad för alla de evakuerade hästarna som kom från Österrike, Ungern och Slovenien. Dessvärre så hade många av de vackre lipizzanerhästarna hunnit föras bort från ridskolan av de tyska nazisterna. Detta var en stor förlust och man ville göra allt man kunde för att få tillbaka sina kära hästar.

Året 1945 gjorde man ett försök att få tillbaka sina hästar genom att överraska tyskarna. Till sin hjälp hade ridskolan en trupp amerikanska soldater och deras general George S. Patton (som även var vän till den dåvarande föreståndaren för ridskolan, Alois Podhajsky). Tack vare detta så lyckades man återse ett par av hästarna.

800px-Spanische_Hofreitschule1,_Vienna.jpg

Det fantastiska ridhuset

Utrustning

Hästarna och ryttarna bär alltid speciella utstyrslar under sina uppvisningar. De vita hästarna har svarta träns med guldbeslag. Sadlarna är gjorda av vitt hjortskinn. Ryttarna, eller beridarna som man säger, bär mörkbruna dubbelknäppta frackar, tvåhörniga hattar, vita hjortskinnsbyxor samt svarta stövlar med en uppvikt krage. Ridspöna är gjorda av björk, men dessa används främst som en symbol för anspråkslöshet, inte som ett spö. Ett annat krav på beridarna är att de är österrikiska medborgare.

Uppvisning

Vid varje uppvisning gör beridarna entré genom att de lyfter på hattarna framför porträttet av kung Karl VI, ridskolans grundare, som hänger på ena kortsidan av ridhuset. Hästarna visas upp i olika komponerade program som inkluderar olika svåra rörelser inom dressyren, men även andra spännande konster. Ritten sker oftast till klassisk musik komponerad av bland annat Mozart, Bizet och Chopin.

De olika rörelserna som visas upp är bland annat piaff, passage, piruetter och galoppombyten i varje steg vilket får det att se ut som att hästarna dansar när de tar sig fram i ridhuset.

Dessutom förekommer även rörelser från de så kallade “skolorna ovan mark”. Under 1600-talet så ingick det hela sju olika rörelser i denna skola, men idag använder man vara fyra utav dessa:

  • Levade: Hästen stegrar sig lätt, men håller bakbenen vikta under sig. Bakbenen ska i stort sett ligga mot marken och haserna ska befinna sig ungefär två decimeter ovanför.
  • Courbette: Hästen står kvar i Levade, men hoppar framåt på sina två bakben.
  • Capriole: Hästen hoppar rakt upp i luften, men behåller sina bakben sträckta rakt bakåt.
  • Croupade: Hästen hoppar rakt upp i luften, med bakbenen under sig, som om den skulle hoppa över ett hinder.

Utbildning

Maestoso_Basowizza_&_Oberbereiter_Hausberger.jpg

För att utbildas till beridare måste man, som jag tidigare nämnde, vara österrikisk medborgare. Fram till år 2008 var det dock bara tillåtet för män att utbilda sig, men efter det året får även kvinnor utbilda sig. Utbildningen sker under fyra till sex år, först efter detta anser man att han eller hon är mogen nog att rida en skolad häst. Men utbildningen tar inte slut här. Nej, för att få vara med och utbilda en häst själv krävs ytterligare två till fyra års träning.

Hästarnas utbildning tar, även den, ett flertal år. Under det första året så får hästen lära känna på omgivningen, se vad som väntar den och lära sig lite lättare hjälper. Det kommande året får hästen börja med gymnastiska övningar och under det tredje året börjar träningen av de dressyrrörelser som ingår i uppvisningarna. Det är inte heller förrän nu som ryttaren kan se om hästen har kapacitet för att lära sig “skolorna ovan mark”.

Om de har det som krävs så får de lära sig det under det tredje och fjärde året.

Hästarna

Man använder sig enbart av vita lipizzanerhingstar vid uppvisningarna, men däremot så finns det alltid en brun hingst på ridskolan av ren tradition. Varje höst får man omkring tio stycken unghästar som utbildas. Dessa hästar kommer från stuterier Piber i Österrike. Detta är det enda stuteri som än idag uppföder hästar i första hand för ridskolan.

598px-Lippizaner_DSC02450.JPG

Vill du se de spanska hästarna på riktigt? Idag hålls det två föreställningar om dagen på ridskolan, men ekipagen reser även jorden runt för att visa upp sina konster.

Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_ridskolan
Bilder:
Länk 1
Länk 2
Länk 3
Länk 4

Annons:
Maja
9/4/09, 1:59 AM
#1

Jag skulle inte tacka nej till att rida i det där ridhuset vill jag lova! Wow!

Rita-S
9/4/09, 9:34 AM
#2

Och jag som tycker vårat ridhus är mycket fint  Tungan ute det ser lite skurvigt ut mot detta får man säga..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Linnea
9/4/09, 9:55 AM
#3

sånt ridhus skulle man ha.. kristallkronor och allt

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

lisette
9/4/09, 1:20 PM
#4

äh det där är ju inget ridhus, det är ett boningshus… ;)

Maja
9/4/09, 3:29 PM
#5

Här har ni en förstorad bild av ridhuset.

En annan vinkel.

En till.

Maja
9/4/09, 3:37 PM
#6

Och en video! =)

Annons:
Marrsson
9/4/09, 10:30 PM
#7

Nu tänker jag skryta lite :) jag har vart där i två dagar på "studiebesök" och även en sväng på Cadre Noir de Saumur i frankrike :) Två helt fantastiska anläggningar med helt fantastiska hästar!

// Marielle

 

-Ucbus.. förevigt i mitt hjärta..

lisette
9/4/09, 11:53 PM
#8

har du inte tagit bilder du kan dela med dig av? hade varit roligt att se ännu fler!

Marrsson
9/6/09, 10:43 PM
#9

Jo men de va ju såpass länge sedan så jag har ju "vanliga" foton :) hihi ja ska se om ja kan trolla med knäna och scanna in några.. jag är tyvärr inte bästa vän med datorer.. :) hihi

// Marielle

 

-Ucbus.. förevigt i mitt hjärta..

cillaw
9/7/09, 2:04 PM
#10

och ska man åka dit så ska man inte besöka det på en måndag, då är det stängt. den erfarenheten har jag :(

Mellliie
9/7/09, 5:20 PM
#11

Intressant :D

Selinas
9/10/09, 12:51 AM
#12

Var där förra sommaren faktiskt :D Helt fantastiskt!

Stod i artikeln att den ligger straxt utanför Wien, men om jag inte minns helt fel så ligger den ganska mitt i centrum.

Salish
1/7/10, 4:39 PM
#13

Det där är inget ridhus, det är ett palats med jordgolv O_o

Annons:
miwi96
1/7/10, 4:56 PM
#14

har varit där.

kalla om att det är kallt och mörkt där inne.

som sakt det ligger i centrum och inte utanför wien.

Fotograf av både Ridsport
Http://wickiwallgren.n.nu

Wallix´s Hamstrar

Upp till toppen
Annons: