Annons:
Etikettallmänt
Läst 31968 ggr
Maja
2011-02-27 20:18

Skicka hästen till slakt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ingen vill att dagen ska komma, men plötsligt är det dags för avlivning. Du bestämmer dig för att skicka hästen till slakt. Hur går du till väga då? Får din häst ens slaktas?

Många hästägare säger att de aldrig skulle kunna skicka sina hästar till slakt. Många tycker att det känns obehagligt och hemskt, medan andra tycker att det är ett bra val att låta hästen gå till livsmedel. Det finns ingeting som säger att det ena är rätt och det andra är fel, utan det är helt och hållet upp till dig som ägare att bestämma om din häst ska gå till slakt eller inte.

Här följer lite information om hur man som ägare förbereder en slakt, hur slakteriet behandlar hästen och hur själva slakten fungerar.

Fram.jpg

Du har skyldigheter

Innan du skickar din häst till slakt så är du som ägare skyldig att se till så att din häst uppfyller några krav. Hästen måste vara:
- frisk (hältor och så vidare är godkända)
- ren
- id-märkt

Du måste även kontakta slakteriet och meddela att din häst kommer att slaktas minst 24 timmar innan hästen anländer till slakteriet. Innan slakten genomförs kommer hästens pass att kontrolleras av slakteriet. Detta görs som en säkerhetsåtgärd så att slakteriet kan vara säkra på att hästen exempelvis inte har blivit behandlat med något läkemedel som har satt sig i musklerna som sedan kommer att ätas. Om hästen har fått någon typ av medicinering och går till livsmedel utan vetskap om detta kan köttet riskera att bära på oönskade medel som kan ställa till stor skada för konsumenterna.

Slakteriets skyldigheter

Det är inte bara du som har skyldigheter, utan det har även slakteriet. Personalen som arbetar där måste ha genomgått en utbildning inom djurhantering, djurskydd, bedövnings- och avlivningsmetoder. De är dessutom skyldiga att följa de djurskyddsbestämmelser som råder. Dessa bestämmelser säger bland annat att slaktaren:
- Högst får stalla upp hästen under en natt
- Ska erbjuda hästen vatten och lämpligt foder vidd uppstallning/transport
- Ska se till så att hästarna hanteras lugnt utan stress
- Ska skona hästen från lidande och obehag
- Ska avliva hästen direkt om denne skadas under transport eller vistelse på slakteriet

Vad händer innan och under slakten?

När det är dags för bedövning kommer slaktaren antingen att hålla fast hästens huvud och lugna den eller placera den i en bedövningsbox. Bedövningen sker med kulvapen, hagelgevär eller bultpistol. Så fort hästen är bedövad kontrollerar slaktaren så att bedövningen har fungerat och att hästen inte är vid medvetande och därför inte känner, hör eller ser någonting.

Efter att kontrollen är genomförd inleds någonting som kallas för avblodning. Detta måste ske högst en minut efter bedövning och sker genom att hästens två halspulsådror öppnas och töms på blod. Hästen är inte medveten om någonting som händer och känner alltså ingenting under denna procedur. Det är inte skadligt på något sätt eftersom hästen inte känner någonting. När hästen har tömts på blod måste slaktaren kontrollera att djuren är dött innan slakten inleds och hästen kan styckas. Avblodning sker alltid efter att djuret har bedövats/skjutits, oavsett om det ska gå till livsmedel eller inte.

Slakt.jpg

Är du intresserad av att veta mer om slakt kan du finna mer information på Jordbruksverkets hemsida.

Källa: Länk
Bilder: Maja (observera att hästarna på bilderna inte har någon koppling till artikeln)

Annons:
Zabbio
2011-02-27 21:09
#1

Det är inte skadligt på något sätt eftersom hästen känner någonting.

Heh, jag skulle nog kalla det ganska skadligt att tömma hästen på blod. :P

Fast i praktiken är hästen ju redan död (I teorin dör den först när hjärtat slutat slå) så jag förstår hur du menar. Lät lite lustigt bara.

Tycker att slakt är ett värdigt slut om det utförs rätt, men hade hellre slaktat hemma. Vet inte om det går?

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Lorita
2011-02-27 21:19
#2

Efterom jag hittat ett lite slakteri nära så kan jag mycket väl tänka mig att åka dit när det är dags och sen ev låta dom bli mat eller skänka köttet till en djurpark.

Man bör ringa och avtalat tid det kan ta några dagar innan dom hinner ta in just din häst.

Ps. man kan få skinnet saltat och sen skicka det till beredning om man vill Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Maja
2011-02-27 21:25
#3

#1 - Ja, jo… :P Ville mest ta död på allt det här snacket om att hästarna lider och mår jättedåligt på slakterier. De känner ju ingenting, även om döden först inträffar i praktiken när hjärtat slutar slå som du säger. ;)

Slakt hemma vet jag faktiskt inte. Skulle vara intressant att ta reda på dock!

#2 - Att skänka till djurparker är ett bra alternativ om det inte blir livsmedel! :)

Eveline
2011-02-27 21:33
#4

Personligen skulle jag inte kunna ha hjärta till det, alltså veta att någon skulle äta upp min pålle. :( Jag menar inte att det är något fel i att slakta en häst, jag skulle bara inte kunna göra det :(

Zabbio
2011-02-27 21:49
#5

#3 Förstod det :P Även vid ''vanlig'' avlivning hade jag valt bult. Det känns tryggare för mig än att injicera.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Lorita
2011-02-27 21:52
#6

#3 slakta hemma mde bult har jag gjort, lite blod men väldigt lungt för hästen (tyvärr gick det inte att ta till vara på köttet)

#4 för mig så om man tar till vara på köttet på hästar så är det färre kor man behöver slakta.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
Eveline
2011-02-27 21:58
#7

#6 ja, jag förstår. Men kossorna har jag inte varit kompis med. Jag vet att det är ingen ursäkt. Och självklart är det bra, har hästen haft ett bra liv och inte känner ett smack vid avlivning så är det såklart bra, men något tar emot inom mig ändå :S Får nog bli grönsaker för mig hädanefter ^^

Lorita
2011-02-27 22:03
#8

#7 jag bor på landet och ska just skaffa får och tänker äta upp deras barn Skäms just för att jag vill veta att det kött jag äter levt ett bra liv Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Eveline
2011-02-27 22:09
#9

#7 Jo precis… man vill ju veta hur de haft det. Vi äter mycket vilt här hemma och då vet man med säkerhet att de levt i frihet och inte stått inburade i små skyffen. Men äta ett djur man umgåtts med och sett dess personlighet… mjaa. hahaha. Det är illa på båda hållen, välja mellan djur man vet har haft det bra, eller djur man inte vet hur de haft det. Pest eller kolera säger jag bara.

[Agilityvovven]
2011-02-27 22:31
#10

#9 Håller med, jag känner också så. Jag skulle aldrig klara av att äta häst (har dock gjort det av misstag och fick enorma skuldkänslor). Jag känner ingen gris, har aldrig träffat en gris. och då tycker jag att det går bra (för mig) för då kommer det inte upp några speciella tankar. Men om jag hade stat vid matbordet och ätit häst, då hade tankarna kommit direkt; vilken häst det här är, kan lika gärna vara en ridskolehäst jag red på när jag var liten osv.

Men de som vill äta häst, fine. Bara jag slipper det. Oskyldig

[mammamian]
2011-02-27 23:01
#11

Vi avlivade våra hästar i somras och valde att avliva med injektion, hemma på stallplanen och med hämtning efteråt. Vi valde utifrån vad vi själva (läs min man, för jag fixade inte att vara hemma) skulle klara av.

Det var ett fint och mycket värdigt slut för hästarna, men det var grymt dyrt! Jag tycker att avlivningskostnaden borde, iallafall delvis, täckas av försäkringen. Just för att folk hellre skulle välja att avliva en häst som borde sluta sina dagar istället för att annonsera ut den för en symbolisk summa eller som bortskänkes.

Birke
2011-02-27 23:11
#12

Jag har inget emot att hästar blir mat, men jag skulle aldrig skicka på slakt då jag vill vara med och se till så att allt går rätt till. Mest för mitt eget samvete.

Miikan
2011-02-27 23:35
#13

''Det är inte skadligt på något sätt eftersom hästen känner någonting.''

tror det saknas ett 'inte' :)

Annons:
Salish
2011-02-27 23:39
#14

Jag personligen skulle nog känna det lite jobbigt att skicka hästen till slakt, men då vet man ju att köttet går tillvara på. Hästen är ju inte uppfödd till att bli mat och har haft ett bra liv och därför anser jag att det är okej. Men jag skulle inte kunna äta kött, och inget annat djur heller för den delen.

[Juniette]
2011-02-28 00:03
#15

Bra artikel men tyvärr stämmer det inte att alla slakterier kontrollerar passen.

#12 Jag har kört iväg några på slakt men då har jag varit med
ända till slutet. Alltså inte lämnat hästen där och åkt.
Har man tid bokad kommer man dit, meddelar att man är framme
lastar av och går in med hästen den blir bultad omgående.

Maja
2011-02-28 00:06
#16

#13 - Oops… :P Tack!

Miikan
2011-02-28 00:16
#17

bra artikel annars! :)

komkoma
2011-02-28 00:44
#18

Innan man har varit med om en slaktning kan man INTE ens föreställa sig hur mycket blod som finns i en häst.

[TracyTatro]
2011-02-28 02:01
#19

När jag läser denna "Skicka hästen till slakt" inlägg får jag ont i magen. Själv skulle jag aldrig kunna skicka min häst till slakt om jag hade någon, men samtidigt om hästen skulle dö av ålder eller liknande så undrar jag vad jag skulle göra med  hästen, begrava den låter fredligt och rätt schysst, men var begraver jag en häst? I trädgården, eller ska jag gräva en 4 meter djup grop på en äng? Vad gör man förutom slakt, jag har ingen aning om vad folk brukar göra?

Zabbio
2011-02-28 02:21
#20

#19 Begraver du den äter maskarna upp den istället.. ;3

Man kan kremera, skicka till destruktion eller ha tillstånd att gräva ner hästen på sin mark.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Annons:
[TracyTatro]
2011-02-28 03:11
#21

Det gör mig nog enklast att inte köpa någon häst alls! Flört Blir medryttare istället så får ägaren ta hand om den sorgliga delaen. Oskyldig

viktoria91
2011-02-28 10:46
#22

Min ponny får inte användas inom livsmedelsproduktion.

När den hemska dagen kommer blir det avlivning på hemmaplan, kremering och sedan antagligen sprida askan på Irland där hon kommer ifrån.

[mammamian]
2011-02-28 11:06
#23

#22 Vet du hur mycket kremering kostar? Finns det alternativet öht för häst?

För den som undrar över kostnader, så kan jag berätta att avlivning hemma med spruta kostade oss drygt 3000:-/häst och kadaverhämtning kostar 4000:-/häst. Det är något billigare för liten ponny. Avlivning och hämtning täcks inte av försäkringen. Vi fick alltså betala 14000:- för att våra två hästar skulle få somna in hemma och det kändes i plånboken, men vad göra när hästen är gammal och längre kan ha ett värdigt liv?
Avlivningen gick till så att hästarna först undersöktes, sedan fick de var sin lugnande spruta, en kanyl i halsen och när det lugnande medlet verkat leddes de ut en och en och fick en kraftig överdos. De föll ihop omedelbart och veterinären konstaterade omgående att hjärtat slutat slå. Inga läskiga dödsryck utan de bara segnade ihop.

Hemavlivning med bult ska vara billigare, men om hästen bultas så ska den avblodas också. I vårt fall fixade vi inte att ha två stora blodpölar hemmavid. Det var hemskt nog med de två avtrycken i sanden på stallplanen där man kunde se att det legat två hästar Gråter

Hur ledsamt det än är när någon dör så är det ändå tiden man har ihop som är den viktiga!!!

Lena90
2011-02-28 11:36
#24

Jag tycker att bult och avblodning är det bästa, både för hästen och för miljön. Gift sprutan är inte bra för miljön och det är väldigt lätt att det hamnar där, även med skydd och allt. Dessutom får man inte gräva ner en häst med gift i kroppen. Jag ser hellre att hästen får avsluta sina dagar snabbt med bult än med gift :) Man kan ju sen om man vill täcka över blod pölen om man inte vill se den :)

Carpe diem!

viktoria91
2011-02-28 12:36
#25

#23 ja det vet jag!  http://www.hastkrematoriet.se/priser.htm  Finns rätt nära mig.

[mammamian]
2011-02-28 14:20
#26

#25 Aha. Jag visste inte ens att det fanns. Vi fick bara alternativen borttransportering eller nedgrävning, men å andra sidan ligger krematoriet inte precis nästgårds för mig.

jackiejohn
2011-02-28 18:33
#27

Bra artikel!

Har bara avlivat en egen häst än så länge och hon fick inte gå som livsmedel i vilket fall då hon gått på butta. Henne tog vi med bult hemma och hon är även begravd hemma under eken i hagen. Mina 3 andra hästar kommer få sluta sina dagar på samma sätt, (har redan tillstånd att gräva ner dom hemma)

Slakteri är inte fel! Vi har skickat många kossor på slakt och det går till på så gott som samma sätt som häst skulle jag tro? Och det är en litet trevligt slakteri vi skickar till :)

Kan säga att det finns MYCKET blod i alla stora djur, vi har slaktat stora vuxna tjurar hemma även kalvar och får mycket lättvindigt och bra men det krävs att du tar ut en slaktare som styckar åt dig om du inte är det själv! Mina föräldrar och "jag" jagar så vi är rätt vana vid att flå och ta ur själva annars får man ta hem en slaktare som gör allt det åt dig :)

Men skulle nog inte ge mig på och slakta en häst själv Foten i munnen

Inget fel på att skicka hästar till slakt eller skänka till durpark men alla tycker olika när det gäller ens häst/hästar och mina hästar kommer inte gå till slakt. Inte dom jag har nu iaf men man vet aldrig i framtiden.

Annons:
Eveline
2011-02-28 19:29
#28

Bara en tanke jag har. Jag skulle ALDRIG kunna göra detta, men rent teoretiskt. Om vi säger att jag har en häst som jag tycker bör avlivas, får jag då skjuta den själv och t.ex förbruka köttet? Jag menar lämnar man in ett prov av köttet och får på papper att det är ätbart… Hemska tanke, men skulle vara intressant att veta.

GranoStall
2011-02-28 19:42
#29

Om du bara ska ha köttet till dig och ditt hushåll krävs ingen veterinärbesiktning (du får ta risken själv), planerar du att sälja köttet krävs det dock veterinärbesiktning innan.

//Cecilia

Lorita
2011-02-28 20:04
#30

#28 du får hemma slakta för eget bruk utan att ta prov som (#29 skriver) men ska du slakta ska vet vara en godkänd metod och du ska veta hur man gör för att vara mest human.
Jag funderar själv att gå kurs så jag kan nödslakta hemma för jag vill inte att mina djur ska lida i onödan. Det är en fördel med att vara djur dödshjälp är tillåtet, har man sett djur självdö, då vill man ha en bult och en vass kniv. Ska aningen fram så har jag ett par gånger velat de när jag sett mänskor plågats till döds också, det är inte alltid morfin hjälper Gråter
hemmaslaktat får man bara äta på produktionsstället (gården där djuret är slaktat)

Du får inte slakta själv om du inte vet vad du gör, jag var tvungen en gång att stoppa en slakt på ett rådjur vid en trafikolycka, en "hjälte" vill slå djuret med en spade och hade ingen kniv till avblodning, då var det bättre att invänta polisen, trots att rådjuret brutit båda bakbenen.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Eveline
2011-02-28 20:29
#31

hmmm. ja, där ser man. Men jag menar, slaktar man själv ett djur för sitt eget hushåll, så kan man ju lämna in ett prov ändå. Eller så gör en i familjen när han jagat vildsvin iaf, kollar efter bandmask eller nått sånt, det kostar väl typ 400 spänn tror jag… men o andra sidan kan det ju finnas annat än bandmask i köttet.

Men som sagt, det är ju bra att veta någon med gevär, jag menar skulle man behöva göra något i en nödsituation så är det ju bra. (hemska tanke)

Var också med om en viltolycka engång, rådjuret låg och plågades i diket, har för mig att pappa skar halsen av den, minns inte riktigt. Då kommer inget syre till hjärnan och den "stängs" av och sen efter ett tag slutar ju hjärtat också… Slå den i huvet med en spade gör ju bara saken värre, man blir inte förvånad över folk.

Lorita
2011-02-28 20:37
#32

#31 du får inte skära halsen av djuret innan man bultat den, den får inte var vid medvetande när den förblöder det är djurplågeri.

Svin ska man skicka in prov på då deras mask kan gå må oss och vi kan bli sjuka, häst är normlt inga problem att äta om djuret är friskt vid slakt.

Du ska inte stjuta en häst, antingen bult + kniv eller spruta, gevär är för stor risk att träffa fel och få en plågsam död, ring då nödslakt eller veteriner, många bönder har bult och kan också slakta humant.

Målet är inte plåga hästen till döds utan avsluta pågan får djuret så snabt och smärtfritt som möjligt.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Rita-S
2011-02-28 20:42
#33

#11 jag har nu en del i min försäkring som ger mig tillbaks en viss summa för avlivning och destruktion av kroppen när den tiden kommer. Jag tror jag får upp till 4500 eller 5000 kronor för det om det skulle till.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

jackiejohn
2011-02-28 20:52
#34

Vet inte men det är väl olika försäkringar, mamma hade 10 000:- i livsförsäkring på min förra häst och när hon skulle avlivas då eftersom hon inte blev bra så fiick inte mamma ut något av det pga någon anledning jag inte kommer ihåg just nu men. Hon var försäkrad i hästföreningen som fanns/finns här hemma i Bäckefors/Ödskölt (Har ingen häst där nu så vet inte om den finns kvar)

Vi fick inte heller ut något för all veterinärvård. När våran hund fick vård och medicin på 3500:- fick vi trillbaka 300:- på försäkringen? Är inte så insatt mamma sköter allt sånt än så länge men det känns ju inte alltid som man vinner något på att ha dom försökrade?

Bara nyfiken på hur allt ligger till med försäkringar när det nu disskuteras!

Annons:
Eveline
2011-02-28 21:32
#35

#32, men jag menar, t.ex om hästen skulle ha snott in sig i t.ex ståltråd och ligger och plågas, är det inte bättre att man ber en erfaren jägare att skjuta den än att vänta på en vet, eller bonde som kanske tar tid på sig att komma?

Men jag menar också, om djuret ligger och plågas, är det inte bättre man skär halsen av det och det plågas lite till än att det kanske får ligga och plågas i timmar, som det kan ta för t.ex polis att komma…

usch, vilket ämne. Tänker jag aldrig vara med om, sådeså :S Hemskt att göra ett sånt val. Man tänker nog inte så klart i sånna situationer heller….

Lorita
2011-02-28 21:45
#36

#35 skärahalsen av djuret utan att först bedöva det gör man inte.

Intrasslad i ståltråd kan man ofta rädda hästen och få den bra igen, då är avlivning onödig.

Det är inte så enkelt att träffa rätt och avliva utan att djuret grips av panik, jag tror bonden och jägaren är lika nära och då skulle jag välja bonden.

Vill man få ut försäkringspengarna får man invänta veterinär.

I mitt fall tänker jag lära mig och skaffa en bult så fort jag får möjlighet till det, ju mer jag haft djur ju mer vill jag kunna avliva humant snabbt själv (så humant det nu kan bli)

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




jackiejohn
2011-02-28 22:51
#37

36# Du måste ha licens för att få äga en bultpistol eller?

Antar det, men eftersom alla i min familj/släkt har det så har jag aldrig tänkt på det.. Men man får väl inte bara skaffa det? Vapenlicens tänker jag på nu då.

[Potatisbulle]
2011-03-01 11:12
#38

När jag köpte min häst medföljde en dubblett på hästpasset, eftersom originalet var borta, så hon får inte gå till livsmedel. Skönt det, så slipper jag ens fundera på den saken :)

Elshira
2011-03-01 14:00
#39

Bultpistor är det enda för våran del. Aldrig någonsin spruta här… Vi har en granne som kör slaktbil och har bultpistol, så honom kan man rina mitt i natten bara han är hemma. bara att ringa och "förvarna" om man vet att något verkar kärvt.

Men vi har faktiskt tagit bort flera hästar med gevär, dock inte av jägare utan av folk som håller på med slakteri. Jag tror inte jag hade vågat ge mig på en "vanlig" jägare om det inte var ABSOLUT nödfall och absolut ingen anna finns att tillgå innom kort. Jägare tränar att sikta på hjärtat, en slaktare skjuter i huvudet, men måste man så måste man.

Geväret ska ju träffa på samma ställe som bulten, så vet man bara vart den ska sitta så är det inga problem. De gör ju i.af samma typ av skada. Enda skillnaden är ju att bultpistolen är lite händigare och går att ladda om hur många gånger som helst med "samma skott".

Gevär är dessutom ett måste om man hästen är rädd när man kommer nära och ska pilla på huvudet. Bättre skjuta på 50-100 cm håll blick stilla, än att försöka hänga med i hästens rörelser med bultpistol.

Vi slaktar för övrigt alltid på hemmaplan om der går, vi har på senare tid också grävt ner alla våra hästar. Men annars så får det bli slakt hemma + container eller ännu hellre slakta upp hästen och göra mat av den om det finns möjlighet till det.

Hakuna matata!

Mari
2011-03-01 14:22
#40

Blir lite fundersam när jag läser artikeln, vad menast med följande mening?

Du måste även kontakta slakteriet och meddela att din häst kommer att slaktas minst 24 timmar innan hästen anländer till slakteriet.

Något som blivit fel?

När jag läser kommentarerna så funderar jag också. En häst jag hade hemma i stallet avlivades pga hög ålder. Han avlivades av veterinär med spruta hemma på gården och kördes sedan till ägarens mark och begravdes där. Men någon här skrev att man ej får begrava djur med gift i sig? Räknas avlivningssprutan inte som gift?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Lena90
2011-03-02 11:48
#41

Här är ett citat ur senaste numret av Hästen, nr 1 2011 angående avlivning:

"Under senare år föredrar många hästägare att låta avliva hästen med hjälp av gift (narkosmedel). Väljer man den metoden, ska man vara medveten om att det är avservärda mängder gift som går åt för att hästens liv ska kunna avslutas. Gräver man sedan ner hästen på den egna marken, så finns även giftet där. Dessutom utgör det en risk för att andra djur som katter och hundar kan få i sig gift, som spilts ut. Även veterinären som lägger giftsprutan, är utsatt för risk. "

Summa sumarum, olagligt kanske det inte är att gräva ner en häst med gift men hur kul är det för miljön sedan? Jag tycker inte man ska göra så mot miljön som sedan kan straffa tillbaka mot en själv också, plus dom levande djuren i naturen.

Carpe diem!

Annons:
Mari
2011-03-02 11:51
#42

#41 Det är antagligen därför man ej får ha graven nära brunn eller där vatten rinner igenom, har för mig att det stod något sådant i papprerna som fylldes i och skickades in med ansökan om att få begrava

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Lena90
2011-03-02 11:57
#43

Precis, platsen ska vara högt belägen, långt ifrån närmaste vatten drag och gropen ska vara djup :)

Hemma har vi grävt ner våra hästar med tillstånd från länstyrelsen på godkänd plats. Vi har avlivat våra med bult och avblodning. :)

Carpe diem!

viktoria91
2011-03-02 11:58
#44

#42 Du har rätt om det med brunn och vattendrag. =)

Gronstedt
2011-03-02 12:18
#45

#41: Det beror på att produkterna från nedbrytningen av kroppen frigör en massa läskigheter, som kan orsaka till exempel dysenteri om det kommer i dricksvatten. Det har inte med eventuella gifter att göra.

Lena90
2011-03-02 12:27
#46

#45 men dessa läskigheter kan ju inte vara bra för miljön heller eller? Om det är ett gift för oss kan det lika gärna vara ett gift för miljön?

Carpe diem!

Zabbio
2011-03-02 12:37
#47

#46 Det gäller alla döda djur när de förmultnar. Oavsett om de har dött av gift eller inte.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Lena90
2011-03-02 12:46
#48

#47 men är det inte bättre att ett djur får förmultna utan gift istället för med?

Carpe diem!

Annons:
Gronstedt
2011-03-02 13:07
#49

#46: Det beror på vad man menar med "miljövänligt". Det är helt naturlig nedbrytning det är fråga om. Det påverkar miljön lokalt på många sätt. Dock vore det mer naturligt att låta kroppen ligga på markytan, så att djur (från stora rovdjur ned till mikrober) kan komma åt alla delar av den - då bryts det ned betydligt snabbare än nedgrävt.

Frågan är hur avlivningsvätskan reagerar under och efter användning. För allt vad jag vet kanske den bryts ned redan när den verkar i kroppen till något som är helt miljöneutralt. Det är också ganska sannolikt att man kan dricka avlivningsvätskan utan att påverkas - den verkar förmodligen bara om den kommer i blodet. Om det är så medför den inga risker för djur som äter köttet.

Någon som vet exakt hur avlivningsvätskan verkar?

Lena90
2011-03-02 13:28
#50

#49 Jag vet inte heller hur ämnet verkar i kroppen.

Jag låter säkert som värsta miljö aktivisten ;) Men jag kan bara inte se det naturliga med att gräva ner en kropp i marken med en stor mängd narkosmedel i, jämfört med en kropp som bara är avblodad, där är väl det mycket mer naturligt?.

Carpe diem!

oh-la
2011-03-02 16:16
#51

#49, nej man kan inte dricka det medel man använder för att avliva och tro att man inte ska påverkas. när man ger intravenöst påskyndar man bara det som kroppen själv hade gjort, samt att man kan minska mängden något eftersom det slipper gå via levern och njurar i samma utsträckning.

dricker du narkosmedel kommer detta tas upp av kroppen genom bland annat tarmen, och på det viset ta sig ut i blodbanan istället. med tanke på att en häst är mycket större än en hund exempelvis skulle en hund garanterat bli riktigt sjuk av att äta hästkött från djur avlivat med narkosmedel.

Gronstedt
2011-03-02 16:32
#52

#51: Man kan väl knappast avliva stående hästar med narkosmedel?!? De ska ju stupa i backen och vara döda omedelbart från stående, det lär inte hända med så långsamt verkande medel?

oh-la
2011-03-02 17:24
#53

#52, jo, visst avlivar man med bland annat narkosmedel. vilka doser låter jag dock vara osagt.

"Om en veterinär utför avlivningen får hästar även avlivas med narkosmedel eller andra avlivningspreparat"

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hastar/avlivningochslakt.4.6a459c18120617aa58a8000129.html

vet dock inte hur vanligt det är idag. andra medel som används är mycket giftiga och hanteras av veterinären med stor försiktighet. så att äta ett djur som avlivat kemiskt är inge vidare.

oh-la
2011-03-02 17:35
#54

och vill man ha effetken att de ska stupa döda är det nog bara bultpistol som gäller. det finns vad jag vet inga preparat som dödar så omedelbart.

 http://www.hastkrematoriet.se/schema_medicinskavlivning.htm

Mari
2011-03-02 19:45
#55

Jag var inte med när hästen som begravdes avlivades men han avlivades av veterinär och jag har hört att de först gav honom en spruta med något bedövande? han la sig iallafall ner, kanske sömnspruta? ja jag vet inte som sagt.
sedan när han låg ner så fick han en till spruta som skulle stoppa hjärtat. Jag tror att detta stämmer men jag var inte med som sagt

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Annons:
Lorita
2011-03-02 19:49
#56

#55 det är så det brukar gå till

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Idrus
2011-03-05 15:58
#57

Får ont i hjärtat när jag läser det här, eftersom jag kommer att vara med om detta också.

Måste fråga, hur får man tillstånd att gräva ner sin häst? Hur söker man det?

Besök gärna min blogg.

Manicka
2011-03-06 18:26
#58

Då vet man att hästen får det tryggt :)

lisette
2011-03-06 21:12
#59

#57 du söker det hos länsstyrelsen eller kommunen, kommer inte ihåg vilket. det går snabbt att få ett svar och kostar under 500:- och varar ett år från utfärdandedatumet.

Milleruddan
2011-03-08 11:18
#60

nee usch skulle aldrig aldrig aldrig ha hjärta till att skicka hästen till slakt för just livsmedel! jag vill inte sitta och må dåligt och veta att någon kasnke har min häst på mackan just nu :S nee fyy vad hemskt!! min nuvarande häst har jag tillsammans med veterinär skrivit under i passet att han inte får gå som livsmedel när den dagen väl kommer :( vilket känns jätte skönt att veta!! enligt mig skulle det få kosta vad kosta vill ;) när man ska ta bort sin häst!, jag skulle nog välja att en veterinär avlivade med injektion, lungt och harmoniskt hemma där han känner sig trygg, :( ett så värdigt slut som möjligt, sen så skuklle jag vilja begrava hästen hemma, dock blir det väl så att man måste kremera hästen innan om man gjort en "gift"injektion? Nee fyy hemska tanke vill inte, vill inte, vill inte att den dagen ska komma "SNYFT"

Angelus
2011-03-17 20:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#61

Min ponny börjar bli till åren nu så har faktiskt suttit och tänkt på hur jag ska göra den dagen hon måste lämna mig. Hon är 20 år i år, ingen ålder för en ponny. Men hon har konstant växande mellanomer (så kallade skimmelknölar) så tror hon kommer lämna jordelivet inom de närmaste åren.

Min plan har i princip alltid varit att kremera henne och spara askan, sprida ut den i hagen eller liknande. Hon betyder för mkt för mig för att bara lämna iväg henne. Måste ha henne hos mig.

// Ida Bergefur - Angelus Stuteri

Emmsann
2011-03-17 22:12
#62

Nu har lilla jag några frågor! Om man avlivar sin älskade häst med injicering, är det samma "ämne" som när man avlivar kaniner, hundar, katter osv eller är det något annat?

Och måste man även då avblöda eller är det försäkrat att hästen är död då?

Sen en till sak jag tänkte på när jag läste texten. Är inte slakteri JÄTTE plågsamt ändå? Jag menar, hästen tvingas ju till nya starka intryck, folk i vita plastförkläden och höga ljud som skott osv? Och bedövningsbox eller att någon okänd tvångshåller hästen huvud, det måste ju vara väldigt stressande för hästen också?

Jag kommer aldrig skicka häst till slakt vare sig man värnar om andra djur eller om det är mest bra osv. Det är ju trots allt hästen sista timmar vi snackar om, inte sant? Jag hade inte velat bli lagd i bår-/fryshuset precis innan jag dog eller bli lagd i en kista i kremeringshuset när jag fortfarande var vid liv trots att jag bara hade ytterst få minuter kvar att leva ;-)

//Emma

Annons:
Elshira
2011-03-17 22:55
#63

#62 Tvängshålla en häst lär du aldrig kunna göra, varesig för spruta eller bullt. Våran gammla hingst är det med nöd och näppe vi lyckas vaccinera - och då ska ju det bara göras muskulärt och inte i någon åder!

Vi har i.af aldrig haft problem med bullt. Be brukar få äta lite havre så blir de glada (slaktaren ger, kliar lite i pannan och går det bra så är det bara att köra. Vill man vara extra säker om man har en lite orolig häst kan man ju ge lugnande en stund innan också (pasta i munen eller godis).

Men att skicka iväg håller jag med dig om, vi gör det alltid hemma.

Hakuna matata!

Emmsann
2011-03-17 23:12
#64

#63 Nu vet jag inte hur det går till, dom kanske inte ens håller huvudet men jag kan se framför mig, trötta, vresiga gamla män som bara vill sluta för dagen och inte hålla på med någon galen problemhäst, typ ;-)

Hur gör ni hemma då? Avblodar och sen?

//Emma

Elshira
2011-03-18 07:18
#65

#64 Håller huvudet gör man absolut inte, dom skulle nog rycka och ha sig betydligt mer då (de lär ju få panik!). Är de bara inte rädda om huvudet (pannan) så går det hur bra som helst. Är de lite kinkiga så "pleggar" man dem (ger lugnande).

Men vi har en väldigt trevlig slaktare också som tar sig några minut att hälsa och bekantra sig med hästen först så att det inte blir rädd när han tar på dem. Han ger dem lite godis, klappar dem på nosryggen, kliar dem i pannan och håller på tills de inte bryr sig helt enkelt. Han är väldigt lugn och har "bra hand" med djur också, så det är otroligt "trevlig" stämmning. Ingen panik, rädsla eller obehag. Allt är bara som vanligt och sen "poff".

Sedan avblodar man efter som bultpistolen (och gevärskula) endast dödar hjärnan så att säga. För att kroppen verkligen ska då så avblodar man även om de aldrig skulle kunna leva igen (om det är korrekt gjort). Avblodningen är helt enkelt för att vara 100% säker + att om köttet ska användas måste det abslodas.

Hakuna matata!

Angelus
2011-03-18 08:03
#66

#62 Avblodning måste ske för att hästen ska betäcknas som avlivad.

// Ida Bergefur - Angelus Stuteri

Emmsann
2011-03-18 14:10
#67

#65 Låter som ni har fått en kanonbild av en slaktare!

#66 Ah okej tack för svaret! Misstänkte nästan detta :-)

//Emma

cocki master
2011-03-18 14:14
#68

hej !

jag tycker det är välldigt taskigt att slackta ett djur, djur är djur och dom ska man it behöva slakta, visst om dom är sjuka men då tycker jag att man ska avliva sitt djur it göra det till mat.

fisk och grisar är ju det vanligaste djuren att slakta, men jag tycker ändå synd om dom att behöva slacktas för vår skull !

det är licksom, som om att vi skulle behövas slaktas för deras skull det skulle ju it vara så kul för oss !!

och om man behöver få bort sitt djur så sälj det, men it slakta. för det finns hundra tal meniskor i världen som kanske just vill ha din häst. och om man it hittar en ägare så kan man faktist göra så att man kan tillexempel ge bort den Gratis elr ngt :) !

men it slakta gör it det !!!!!

Gronstedt
2011-03-19 13:42
#69

#68: *ironi*Ja, det är ju MYCKET mer djurvändligt att ge bort sin häst gratis till någon som i bästa fall inte har en aning om hur den ska skötas för att må bra och i något sämre fall skickar den i en lastbil söderut där den kan törsta och bryta benen redan under transporten. Har hästen riktig tur kanske den till och lever ända tills de kör köttkrokarna genom haserna på den! Då kommer den att veta hur älskad den är som slapp slaktas hemma under kontrollerade former. *ironi*

"det är licksom, som om att vi skulle behövas slaktas för deras skull det skulle ju it vara så kul för oss !!"

Om vi var grisar och grisar människor skulle vi inte bry oss mer än grisarna gör och de skulle vara skyldiga oss att antingen lämna oss att leva helt och hållet vilda eller också att hålla oss som tamdjur och ge oss drägliga liv och snabba dödar. So what?

Annons:
Lorita
2011-03-19 13:51
#70

#68 det är mer metod att låta hästen slippa lidande som är viktigt, för vi har ett ansvar in i döden för våra djur.

Jag är också av den uppfattning att kan man ta till vara på köttet från en häst som behöver lämna jordelivet, då minskar man behovet att slakta 1-2 kor.

Hästen som ändå avlivas på grund av den ska sluta lida kan minska antalet djur som enbart föds upp för slakt, för mig är det egoistiskt att att inte använda köttet. Efter som jag också vet att bult är mycket humant mot djuret medan jag upplevt lidande med spruta då på ett gammalt sjukt djur (katt)

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Lena90
2011-03-21 10:42
#71

Håller med #69 och 70

#68, Att "slakta" och "avliva" är i princip samma sak, och nu menar jag i princip. Och inte alla som slaktas används till livsmedel, av olika anledningar.
Har man ett djur som helt enkelt behöver sluta sitt liv för olika anledningar, ålder, sjukdom osv.. Tycker du då att man ska sälja/ge bort den vidare? Det är taskigt.
Jag tycker du stirrar dig lite blind på just ordet "slakta", det är inte alltid så illa som det låter.

Carpe diem!

Birke
2011-03-21 20:33
#72

En tanke; Kan man ta djuret med bult hemma och sen låta kroppen gå till livsmedel?

Platser där masslakt pågår kan man nog inte hålla helt stressfri.

Lorita
2011-03-21 21:19
#73

#72 ja du kan slakta hemma och låta häten gå som livsmedel om det görs av en riktig slaktare (vilket jag tycker man ska använda om man bultar en häst/ ett djur)

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Birke
2011-03-21 21:21
#74

#73 Bra att veta för framtiden :)

Gronstedt
2011-03-22 06:50
#75

Egentligen betyder faktiskt "slakta" att att avliva djuret och ta ur kroppen för att göra den till en "slaktkropp" som kan gå vidare till till exempel livsmedelstillverkning. Men jag håller helt med Lorita, om djuret måste dödas av någon orsak så är det synd att inte utnyttja kroppen så mycket det bara går, antingen det är till livsmedel, djurfoder, läder, lim eller vad som helst.

Jag måste erkänna att jag inte skulle vilja ta ur och stycka min egen häst när hon just avlivats, men om hon måste avlivas skulle jag inte bli mer ledsen eller illa berörd om någon annan gjorde det. Och jag skulle kunna hjälpa till med urtagning och styckning av en annan häst (kan inte tillräckligt för att göra det helt själv).

Jag äter ju kött, då vore det fånigt att låtsas att kött inte är kropparna av levande varelser. Det uppstår inte bara utan liv och lidande och glädje, då tycker jag att jag måste ta till mig och acceptera att död är en förutsättning för kött. För mig handlar det inte om köttätare eller vegan, utan om att acceptera tamdjurshållning eller inte.

Elshira
2011-03-22 09:11
#76

Först och främst så skullja jag i.af aldrig sälja en äldre häst med "sapecialbehov" för det är så otroligt lätt att det missköts och säljs de dessutom vidare är det inte säkert ägaren emellan berättar om problemen.

Sålde själv ett arabsto som gick bra att ha som sällskap och ta föl på förutsatt att hon inte var överviktig då henes ena bakben inte orkade med belastningen av att ens ridas lätt. Hon var givetvis triangelmärkt.

Vi sålde henne i god tro till en tjej som verkade väldigt seriös (hon köpte för övriogt också våran hingst som vi hade betäckt hene med för att fortsätta). Hon är duktig och tävlar freestyle i western på WM nivå och allt. Men änså så ser jag på hennes blogg några månader senare att de varit ute och ridit.

Hon blev sedan såld något år senare till en annan som fotsatte att rida lite lätt + att ta föl vilket resulterade i att benet inte alls höll ihop och hon fick avlivas.

Så nej, att avliva redan hemma är inte oetiskt eller elakt. Det kan spara väldigt mycket lidande för en häst istället.

Vad de beträffar kött tycker jag absolut man ska ta rätt på köttet. Vi har faktiskt slaktat upp egna hästar och använt, men även skickat iväg i container. Varför ska en ko behöva gå åt bara för att jag är blödig och inte kan göra vad som är bäst = använda köttet istället för att slänga det.

De djur som inte gått att göra något med (pga av olika medeciner, eller att det helt enkelt knappt varit något kött på dem) har vi däremot begravt hemma. En enda har vi lagt ner av kännslomässiga skäl och det var våran NF som blev 40 år gammal.

Men jag skulle däremot aldrig skicka iväg min häst levande till ett slakteri. All avlivning sker i det lugna och trygga hemma på gården, stället de känner allra bäst.

Hakuna matata!

Annons:
nosuperfreak
2011-10-12 15:26
#77

vet inte om någon skrivit detta … och visst kan det låta grymt. men tänk på att er häst KAN komma till anändning även efer sin levnadstid. för hovslagarutbildning bla så använder man hovarna för att träna på.. avsågade vid knä/has.
flera kroppsdelar används säkert också. det som blir kvar KAN skickas till förbränning och hjälper då till med att bli färdmedel till bla bussar. jag vet att det jag skriver kan låta grymt och jag vet inte om jag skulle klara det. (min granne och god vän är slaktare så han skulle säkert kunna överala mej till detta).

överväger man detta med possitivitet så vet man att hästen kommer finnas med i luften vi andas

även det minimala är alltid något!

Peppe
2011-10-12 17:27
#78

nåt jag tycker är helt sjukt är hur dyrt det är att ta bort en häst i jämförelse med en ko! en ko hämtar kadaverbilen för några hundralappar, en häst kostar tusenlappar istället! man kanske skulle knipsa i ett öronmärke i hästen innan och säga att den är en ko :o)

nä men jag har sett så många kor och kalvar bultas nu så jag tycker inte att det är så farligt längre. skulle nästan kunna göra det själv om det krävs tror jag (på kalv/ko). skulle Blacky tas bort skulle det vara med bult och självklart skulle det vara hemskt, men inte pga blodet utan för att jag förlorat min häst.

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Lorita
2011-10-12 21:10
#79

#78 jag funderar faktiskt på att köpa en bult, för att om något hemskt händer kunna avsluta lidandet för djuret direkt.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




CelsiusT
2011-10-12 22:31
#80

#62 Har tagit bort två hästar på slakteri. Båda hästarna var vana att åka transport (tävlingshästar) så dom hade inga problem med resan dit. När man kom dit så kom det ut en veterinär som var med när vi lastade av, han kontrollerar att hästen är "frisk" och mår bra och att det är den hästen. Det går väldigt fort. Sedan går man in igenom en stor dörr och direkt där innanför så finns det ett räcke. Man leder in hästen till andra sidan räcket och ställer sig själv på andra sidan. Slaktaren kommer fram och kelar lite med hästen och pratar lugnande. När hästen är lugn och avslappnad så sätter han bulten.

Det hela går väldigt smidigt till, och det är väldigt lugnt och fint - tills hästen ligger på backen, då är det lite bråttom att få avblodat och hängt upp och allt går väldigt fort.

Dom har båda gångerna varit väldigt förvånade över att jag vill följa med in och stå och hålla hästen. Men jag anser att det är mitt ansvar gentemot hästen. Det är mitt ansvar att ta beslutet när det är dags och det är mitt ansvar att följa hästen hela vägen.

Att hästen går till livsmedel tycker jag är helt fantastiskt och jag önskar att jag alltid kommer kunna ha den möjligheten att få lämna mina hästar till livsmedel. För mina hästar har haft det bra, dom har fått vara ute mkt och haft roligt och skötts väl och pussats på, levt lyckligt tillskillnad från mkt av det kött vi idag äter där djuren fått lida stora delar av sitt liv. Att när dom ändå måste dö (av annan anledning) kunna användas på ytterliggare ett sätt är en gåva.

Medarbetare på westernridning.ifokus

lisette
2011-10-13 10:56
#81

#77 ja varför inte. men många är ju allt för beskyddande mot sina djur och inte vill se deras lämmar på andra ställen än på hästen.

#78 för att de kan ta betalt? =) de vet väl att många inte vill slakta sina hästar utan hellre väljer att betala mer och få den hämtad.

#79 vem som helst får väl itne avliva en häst/ko? måste man inte ha utbildning för sådant?

Tusen
2011-10-13 13:06
#82

Då vi slaktade vårt varmblod (som inte ens klarade av att gå i en hage utan att bli halt och få ont i kroppen) så åkte vi till ett väldigt litet slakteri. Om ett slakteri nu kan vara mysigt så var det så här.

Vi kom på hösten och då hade de ställt ut en hink med äpplen som man kunde få ge sin häst om man ville, medans man väntade på veterinären (Hästen stod kvar i transporten. Själva blev vi bjudna på fika och information om hur allt skulle gå till.
När det sedan var dags för vår häst fick vi gå ut på en backe (vändplan) där de tog emot hästen och ledde honom en bit mot en betongplatta. Där bultade de honom medans han fortfarande stod och tuggade på äpplena. Vad som hände sedan var jag inte med och såg men de fortsatte med avblodning osv.
 Vi grät på hemvägen men inte för att han slaktades utan för att han inte längre fanns.
Skulle vi behöva avliva någon av våra anrda skulle jag utan att tveka åka dit igen. Det var jättebra där.
Och om sedan köttet kastas/eldas eller äts upp gör ju ingen skillnad för mig då hästen ändå inte längre finns. Därför tycker jag att man kan ta hand om köttet på något vis. Antingen som människoföda eller skänka det till djurparker.

Lorita
2011-10-13 16:53
#83

#81 gårdsslakt är helt OK att göra själv om man vet vad man gör men man får inte sälja köttet vidare utan konsumera det själv. (jag tror avsättiningen för kött-hästlådor är väldigt liten)

När det gäller inköpa av slaktmask så skulle det vara för nödslakt för min del, jag skickar annars helldre mina djur till slakteri.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
CelsiusT
2011-10-13 19:11
#84

#83 är det någon licens på slaktmask?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Lorita
2011-10-13 19:34
#85

#84 Inte vad jag vet, det hör ju till om man har jordbruksdjur som ko och får http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1018846&Ggart=8840

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




ccaroline
2011-11-03 22:08
#87

"Bedövningen sker med kulvapen, hagelgevär eller bultpistol."

Kan inte riktigt se framför mig hur en bedövning sker med kulvapen resp. hagelgevär? Eller jag tolkar bedöving för ordagrannt?

När jag hör bedövning tänker jag på sprutan man får hos tandläkaren innan man lagar eller drar ut en tand :p

CelsiusT
2011-11-03 22:19
#88

#87 Med bedövning menas att hästen inte längre är medveten/känner/uppfattar (tex hjärndöd) men att den fortfarande lever, vilket den gör tills hjärtat slutar pumpa. Det krävs alltså avblödning för att få död på djuret. Men då fur inte lov att skära av halspulsådern utan att ha "bedövat" hästen först, tex med en bult i pannan.

Medarbetare på westernridning.ifokus

ccaroline
2011-11-03 22:27
#89

#88 Förstår vad du menar. Men har svårt att se hur man kan skjuta en hagelsvärm mot en häst eller annat djur utan att det blir stressat.

Birke
2011-11-03 22:33
#90

#89 Det går så fort att hästen inte ens hinner märka det.

Annons:
CelsiusT
2011-11-03 22:42
#91

#89 Dels så skjuter du inte mot, du är ju inte på avstånd utan du skickar in något in i huvudet på hästen genom direktkontakt. Det kan vara ett spett som skjuts ut ur slaktmasken när den hålls mot hästens huvud eller en patron som skickas in på samma sätt. Sen går det så fort att hästen hinner inte reagera. Ena sekunden står slaktaren och kelar med hästen och i nästa ligger hästen på backen.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Lorita
2011-11-04 06:24
#92

så här funkar en bult/sklatmask OBS! ingen blod allt som blir täffat är ett ufo-ägg Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




sofiek90
2011-11-16 02:01
#93

Min lille får inte gå till livsmedelsproduktion. jag vill kremera och begrava honom på tomten bredvid hunden och alla andra djur som är begravda på våran tomt. Men om tomten inte ägs när det är dags blir han begraven någon annanstanns.

Nu hoppas jag på många många år till tillsammans med honom. Men kremering kommer det bli även med hundarna.

MVH

Sofie

Brunokanin
2012-03-28 16:35
#94

#80 Vill bara säga att jag håller med dig och blev rörd av det du skrivit.

Upp till toppen
Annons: