Annons:
Etikettövrigt
Läst 4796 ggr
Hermelina
9/24/10, 6:41 PM

Små trix!

Efterlyser små trix som ni eventuellt gör med hästar! 

Det kan te.x vara ett speciellt tips på hur man stretchar hästen, hur man lär hästen ett visst trix som ni tycker är kul eller ja, jag vet inte,kan vara precis vad som helst..! :P

Jag tycker det är så kul att ta del av alla personliga knep och knåp som inte står i en bok eller så..Hehe.. Om ni förstår ^^

Annons:
Klasselover
9/24/10, 10:38 PM
#1

Stretchar hästens rygg genom att stå i bergsget och ta huvudet mellan frambenen, sidan/halsen genom yoga :)

Whatever you do in life will be insignificant, but it is very important that you do it.

Hermelina
9/25/10, 12:40 AM
#2

Vad är bergsget? :P

Har hört att det är bra att ta två hovkratsar och dra längst baklåren och uppåt eller vad man ska säga! Då sträcker hästen ut hela sin rygg (Ser lite ut som en uppblst greyhound haha)

Elshira
9/25/10, 10:17 AM
#3

#2 Tja inte riktigt men nästan. Dra med fingrarna eller handtaget på en hovkrats t.ex.

Börja ungefär där sadeln slutar (eller lite framför virvlarna oftast, följ ryggen och förbi svansen och ner då på baksidan av låten (på var sida om svansen).

Kom ihåg att känna efter vart musklerna är bara så du inte drar på ryggraden, men 1 till 1½ handsbredd emellan är oftast lagom.

Hästen kommer då först att sjunka ner och böja ryggen neråt mot marken, för att sedan när du kommer mot svansen skjuta rygg som en katt.

Tänk på att bara göra det 3-5 gg och inte mer beroende på hur känslig hästen är- Reagerar den väldigt starkt så kanske det räcker med bara två i början. Och det ä i princip bara om hästen reagerar som detta är nödvändigt. Tar du i lite mer och det inte händer något -  ja dr är hästen inte i behov av det ^^ Är ungefär som massage för oss möniskor - vi ogillar om man kommer till en knut men annars är det bara skönt, och det är samma här.

Hakuna matata!

Klasselover
9/25/10, 1:25 PM
#4

#2 - Finns bilder på NH iFokus i trickträningsartiklarna, kort sagt ska hästen gå ihop med alla 4 hovar och riktigt krypa in under sig med bakbenen.. Ja, det brukar jag göra emellanåt på min häst, brukar dock ta ändarna på sporrar istället (där du fäster remmen).. Funkar lika bra! Min skjuter upp ryggen väldigt bra så jag gör det sällan mer än en gång, nån gång i veckan..

Whatever you do in life will be insignificant, but it is very important that you do it.

Invisible
9/25/10, 4:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Stretcha hästen gör jag efter i princip varje träningspass. Detta gör jag genom att; ta ett framben och hålla det rakt och framåt. Bakbenen lyfter jag uppåt, samt framfåt och bakåt. För ryggen tar jag två hovkratsar, ställer mig precis bakom hästen och drar hovkratarsa en bit från var sida av ryggraden, och drar dem till mig. Stannar på en punkt vid rumpan där hästen då själv lyfter upp ryggen. Jag tar även godis (morot, brödbit or whatever) och ""tvingar"" hästen böja sig genom att föra godisbiten mot flanken. Jag drar även i svansen. Tar tag i nedre delen av svansen och hänger mig i den. Att ge godis mellan frambenen är också ett bra sätt att stretcha, men tänk på att inte stå på ett för halt underlag. Men till sist, -viktigast av allt-, skall alla övningar utföras efter hästens förmåga. En del hästar är superstela, och klarar därav inte att utföra övningarna på en högre nivå på en gång. Ge det tid!

Trix tycker jag är jättekul, men jag anser att man skall ha otroligt, otroligt, otroligt myket erfarenhet av hästens beteende samt allmän hästhantering för att kunna utföra trix som för hästen är utmanande eller underlägsna, tex. stegra, ligga osv. Jag själv anser mig inte ha den erfarenheten, utan jag har enbart lärt mina hästar små, enkla trix på kommandon. Puss, hov och walkback! :)

Hermelina
9/25/10, 10:50 PM
#6

#4 ok, intressant :)

#3 Ja det där sista, med stegra och sånt, det är absolut inte sånt jag är ute efter, det är ju alldeles för svårt och farligt för mig som inte är speciellt kunnig på trick träning : ) Skulle aldrig prova på det. Men precis som du säger så är det ju kul med typ puss och sånt.. Vad är Walkback? alltså att den ska backa eller vad ahahha xD ?

Det här visste säkert ni redan (alla visste det tydligen utan jag enligt min kompis)…

Men ett tips om man har bråttom och inte kan borsta hästen i en evighet och inte vill ha pälsglans på kroppen så kan man fukta en trasa, lägga den på hästen och "klappa" på trasan. Då sugs stövet upp (det allra översta) och hästen ser inte dammig ut :)
Så brukar jag göra ibland när jag rider för tränare och får bråttom att borsta :P

Annons:
Upp till toppen
Annons: